ArabicEnglishGermanTurkish

Bulgur

Bulgur

Bulgur buğdaydan yapılan geleneksel bir anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır.
Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitaminimaddlerini içermektedir.
Bulgurun Faydaları Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır.
Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir.
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle oldukça çeşitlilik sunan bir üründür.

Bulgur, pirinç ve kuskustan daha besleyicidir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde “simit” ismiyle bilinir.
Bulgur rengini buğdaydan alır. Bulgur sadece su ve buğdaydan oluşur ve rengi tamamen doğaldır. Sarı bulgur; Anadolu’nun sert durum buğdayından oluşur. Bu yüzden rengi sarıdır. Fakat esmer bulgur, esmer bezostiye buğdaydan oluşur. Bu yüzden de rengi daha koyudur. Kısacası renk farkı ham maddeden kaynaklanmaktadır. Renkleri farklı olan bu ürünlerin lezzetleri de farklıdır.

Türleri

Türkiye’de bulgurun üretilip tüketildiği birçok bölgede değişik bulgur türleri vardır.

Bazı türler sanayi üretimi teknikleri ile son dönemde ortaya çıkan bulgur türlerinin çok daha köklü geleneksel türleri de vardır.

Bulgur türleri, tanesinin büyüklüğü, şekli ve ürünün elde edildiği buğdayın türüne göre sınıflandırılır:

  • TSE standartlarına göre tane büyüklüğü 0,5 mm’nin (yarım milimetre) altında olan bulgur türleriköftelik bulgur olarak sınıflandırılır.
  • 0,5 mm – 1,5 mm büyüklüğündeki bulgur türleri ise pilavlık bulgur olarak sınıflandırılır.
  • 1,5 mm – 3 mm arası taneleri olan türler iri bulgur olarak tanımlanır. Bunlar da pilav yapımında ve yemeklerde kullanılır.
  • 3 mm ve üzeri büyüklükteki bulgur ise aşurelik bulgur olarak sınıflandırılır.

Bulgur buğdaydan elde edilen bir besin maddesidir. Anadolu’da ve Ortadoğu’da geleneksel mutfağın en önemli maddelerinden biri olan bulgurun çok köklü bir üretim geleneği vardır.Bulgur buğdaydan yapıldığı için besin değerleri de buğdayınki ile çok benzerdir. Bulgur bol miktarda karbonhidrat içerir.

Bulgurun besin değeri
Bulgurun kalorisi buğdayınkine yakındar. 100 gram bulgurda ortalama 250 kalori vardır. 100 gram bulgurda 10 gr protein, 3 gram yağ, 45 – 50 gram karbonhidrat bulunur. Bulgur B vitamini açısından zengindir. Önemli miktarda çinko ve demir minerali de içerir.

Besin değeri

Fayda ları

     Bulgurun Faydaları Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır.

   Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir.
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle oldukça çeşitlilik sunan bir üründür.

Bulgur, pirinç ve kuskustan daha besleyicidir.